0

2020 Yılı İçerisindeki Korsan Atakları – Murat GÜLER

Geçtiğimiz yıl maalesef ki korsan saldırıları sayısı rekor kırdı. International Maritime Bureau’nun yayınladığı yıllık raporlara göre 2019 yılı içerisinde 162 saldırı yaşanırken bu sayı 2020 yılı içerisinde 195e kadar çıktı. Batı Afrika’da yaşanan rekor kaçırılma bu %20lik artışın en büyük sebebi. 

Korsan riskinin en çok olduğu bölgeler

Gine Körfezi

Gine Körfezi Angola’dan Senegal’e kadar uzanan  çok geniş bir alanı kapsar ve bu sular korsan riski açısından dünyanın en tehlikeli bölgesidir, bu konuda Aden Körfezi bile Gine Körfezi’nin gölgesinde kaldı.International Maritime Bureau Piracy Reporting Centre(IMB PRC) bu bölgede geçtiğimiz yılda 84 korsanlık ve silahlı soygun vakası olduğunu belirtti.  2020 yılında dünya genelinde  yaşanan  135 kaçırılma olayının 130 tanesi ise Batı Afrika’da bulunan Gine Körfezi civarlarında meydana geldi, bu 130 kaçırılma vakası 22 ayrı olay toplamında yaşandı, daha önceki yıllarda Gine Körfezi’nde yaşanan kaçırılma olayları hiç bu kadar yüksek olmamıştı. M/V Mozart gemisinden kaçırılan 15 Türk denizci de bu bölgede korsanlar tarafından kaçırılmıştı.

Bu bölgedeki ülkeler, ABD ve Fransa’nın da yardımlarıyla, birkaç yıldır müdahele araç ve yöntemlerini geliştirmek için çalışıyorlar.

 Asya

Asya’da 2020 yılı içerisinde 97 korsanlık ve silahlı soygun vakası rapor edilmiştir ve bu da 2019 yılına göre Asya’da %17 seviyesinde bir artış olduğunu gösteriyor. Bu 97 vakadan 9 tanesi Hindistan’da, 5 tanesi Bangladeş’te ve geri kalan 83 tanesi Güneydoğu Asya’da yaşanmıştır.

 

Güney ve Orta Amerika ve Karayip Denizi

Bu bölgede IMB PRC’nin verilerine göre 30 korsanlık ve silahlı soygun gerçekleşmiştir. Son 5 yılın verileri 24 ila 30 arasında değişiyor. 4 Nisan ve 15 Nisan arasındaki tarihlerde 4 vaka gerçekleşmesi büyük bir tehdit olarak algılandı ancak yıllık süreçte büyük bir artış ya da azalış gözlenmedi.

 

Aden Körfezi

Aden Körfezi’nin bu listede olmasının sebebi eskiden korsan riskinin en yoğun olduğu bölgeydi. Somalili korsanlar sürekli bir şekilde gemilere saldırıyorlardı ancak uluslararası düzeyde yapılan çalışmalar, yerel yönetimlerin bu konuda gelişmesi gibi önlemler sayesinde Aden Körfezi artık eskisi kadar tehlikeli değil.

 

Kaynakça

https://www.hellenicshippingnews.com/

https://iccwbo.org/

www.france24.com

https://www.gard.no

 

Hazırlayan : Murat GÜLER

Ahmet Ali ATALAY

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir