ELEKTRİKLİ GEMİLER
Günümüzde küresel ısınma insanoğlunun en büyük sorunlarından biri. Dünya çapında sıkı emisyon kısıtlamaları ile hava kirliliği azaltılmaya çalışılırken çözüm elektrikli araçlar olarak görülüyor. 2020 yılında satılan 3.2 milyon elektrikli araç ile elektrikli araçların toplam Pazar payı yüzde 4.2 oldu. Ayrıca Avrupalı devletlerin önümüzdeki yıllarda benzinli ve dizel araçları tamamen yasaklayacağını duyurması da elektrikli araçlara geçişi destekliyor. Denizcilik sektörüne geldiğimizde IMO 2020 sülfür düzenlemesiyle gemilerin emisyon değerlerini büyük ölçüde azalttı fakat bu yeterli değil. İleride denizlerin geleceği de elektrik olarak görülebilir. Yavaşta olsa bu geçiş geçtiğimiz yıllarda başladı ve günümüzde devam ediyor.
Çin 2017 yılında ilk elektrikli yük gemisini suya indirerek bu alanda öncü oldu. Guanco Uluslararası Tersanesi tarafından inşa edilen 70.5 metre uzunluğundaki tamamen elektrikli kuru yük gemisi İnci Irmağı deltasında kömür taşımak için kullanılıyor. 2400 kilowatt saat pil kapasitesine sahip olan ve 7 knot hıza çıkabilen bu gemi 2 saatlik şarjla 43 mil gidebiliyor ve bu geminin yükünü tahliye etmesi 2 saat kadar sürüyor gemi limanda şarj edildiği taktirde bu menzili geri kazanıyor. Bu teknolojinin diğer gemilerde kullanılmasının önündeki en büyük engel pillerin kapasitesi olarak görülüyor. Türk tersaneleri Hollanda, Almanya ve Norveç için elektrikli römorkörler ve yine Norveç için tam elektrikli ve hibrit balıkçı tekneleri ve feribotlar inşa ediyor. Norveç feribotlarda tamamen elektrikli ve hibrit gemilere geçiyor ve ihalelerde dizel gemiler kabul etmiyor. Tam elektrikli gemiler kısa seferlerde hibrit gemiler ise daha uzun seferlerde kullanılıyor. Ülkemizde, İstanbul Şehir Hatlarında yerli elektrikli feribot ve vapurların kullanılması kıymetli İstanbul Boğazı ve doğa için çok önemli bir adım olacaktır. Bu elektrikli gemiler Beşiktaş-Kadıköy-Eminönü- Adalar gibi kısa seferler için oldukça uygunlar, gece tamamen şarj edilip iskeleye yanaştığı sürede kısa şarjlarla da İstanbul halkının ulaşımını sıkıntısız bir şekilde sağlayacaklardır. Son Japonya’dan dev bir adım geldi. Tokyo merkezli Asahi tanker için inşa edilen ilk tam elektrikli yakıt tankeri E5 in 2022 yılında suya indirilmesi planlanıyor. 60 metre uzunluğundaki bu tanker Tokyo Körfez’indeki gemilere yakıt ikmali yapmakta kullanılacak. E5 bataryaları sayesinde saatlerce şarj ihtiyacı duymadan hareket edebilecek ve diğer gemilere yakıt taşıyacak.
Biz denizciler olarak doğaya saygı duymamız gerektiğini çok iyi biliriz. Dünyanın geleceği için elektrikli gemilerin sayısının hızla artmasını ve şimdiki gemilerin yerini almasını temenni ediyorum ve şunu hatırlatmak istiyorum: Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Hazırlayan: Özkan YORMAZ
KAYNAKÇA
https://khosann.com/dunyanin-ilk-elektrikli-yuk-gemisi-sefere-basladi/
https://www.perpa.com/elektrikli-gemiler-geliyor