0

Deniz Yakıtlarının Geleceği ve Alternatif Yakıtlar – Berk KARABAĞ

IMO 2020 regülasyonlarının harekete geçmeye başlaması ve karbon emisyonunun düşürülmesine yönelik hareketlerin hızlanması akla alternatif yakıtları ve bu alternatif yakıtların denizciliğin geleceğinde oynayacağı rolü getiriyor. Dünya çapında yapılan uluslarası ticaretin %90 gibi ezici çoğunluğunu oluşturan deniz ticaretinin doğaya ve küresel ısınmaya olan etkisi önemli bir gündemdir. Her ne kadar deniz taşımacılığı alternatifleri olan kara ve hava taşımacılığına göre büyük farkla doğaya taşınan kilogram başı daha hasar veriyor olsa da bunun bir adım daha ileri gitmesi hala mümkün.

Deniz taşımacılığı için öne sürülen alternatif yakıtların başlıcaları şu an LNG, LPG ve methanol/ethanol gibi duruyo her ne kadar bu alternatif yakıtlara ek olarak bioyakıt veya hidrojen gibi çok daha doğa dostu yakıtlar da örnek gösterilse de yakın gelecekte bu örneklerin harekete geçmesi pek işlevli hale getirilebilmesi pek de mümkün görünmüyor. LNG, LPG ve methanol/ethanol gibi daha gerçekçi alternatiflere bakıcak olursak…

LNG: Bahsettiğimiz bu alternatiflerin en büyük adayı LNG. Sülfüroksit emisyonu neredeyse sıfıra yakın olan LNG CO2 emisyonunu %80e kadar azaltabiliyor. Her yakıt gibi eksileri olan LNG’nin en büyük eksisi methan kaçakları. Yanma anında tamamı yanmayan LNG’nin yanmayan bölümü atmosfere karışıp sera gazı oluşturarak artılarını hiçe sayabiliyor. Aynı şekilde sera gazı tehlikesi yüzünden depolanması da LNG’nin en büyük zorluklarından biri. Günümüzde özellikle Avrupa limanlarında LNG yakıt depolarına yatırım büyük ve gün geçtikce fiyatı düşen LNG şu anda en büyük alternative olarak gözüküyor.

LPG: Depolanması ve sağlıklı korunumu çok daha kolay olan LPG’ye LNG’nin bir sonraki adımı da denebilir. Her ne kadar LNG gibi CO2 emisyonunu sıfıra indirmesi mümkün olmasa da tıpkı LNG gibi bunu fazlasıyla aşağı çekebiliyor. Gemilerde depolanma altyapısı şu anda optimalden çok uzak ve dünya çapında çıkarılma miktarı da LPG’nin bir handikapı.

Methanol/Ethanol: LNG’ye göre deposı çok daha kolay olsa da methanol/ethanol yakıtlı gemilerin dizaynı ve bakımının özel olması gerekmekte. Bunun nedeni bu gazların toksik ve kolay yanıcı yapısı. LNG ve LPG’ye göre daha pahalı olması methanol/ethanol bir adım geriye götürmekte.

Sonuç olarak elimizdeki verilere göre yakın gelecekte LNG alternatif yakıt olarak daha ön planda olsa da bu yakın geleceğin bir adım sonrasında yerini LPG’ye kaptırması kaçınılmaz. Methanol/Ethanolun ise depolanma teknolojilerinde çığır açıcı bir gelişme olmadığı sürece pastadan daha büyük pay alması pek de mümkün görünmüyor.

 

Kaynakça:

https://marine-offshore.bureauveritas.com/insight/future-marine-fuels-pathways-decarbonization

https://www.motorship.com/news101/alternative-fuels/the-marine-fuels-for-the-motorships-of-the-future

https://www.offshore-energy.biz/what-will-be-the-marine-fuel-of-the-future/

 -Hazırlayan Berk KARABAĞ

admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir